visual artist

FILT

Kulturföreningen ApE har med filten som tema anordnat en lång rad endags-utställningar i Tantolunden/Drakenbergsparken, Stockholm, under 1990-talet, vilka var mycket uppskattade och efterfrågade koncept. Parken fungerar som en välkänd plats för rekreation för alla dem som arbetar runt omkring, för de arbetslösa, för gamla och för hundratals barn och ungdomar.

FILT: Varje konstnär får en utställningsyta i storlek av en filt till sitt förfogande. Det står sedan var och en fritt att associera kring begreppet filt.

När vi har valt filten som tema har vi tänkt på filtens många olika funktioner, Dess poetiska och symboliska värden. Filten är symbol för utsatthet, för människor på flykt, för hemlöshet, den ger skydd mot köld. Men den har också förnöjsamma aspekter, vi tänker på barndomens bilfilt, snuttefilten och picknickfilten.

Vi ville presentera ett stort urval konstverk som interagerar både med platsen och med dem som brukar den, konstnärliga tillägg som samspelar på skilda vis med människor, den urbaniserade storstaden, grönska, fågelliv. Vi bjöd in professionella konstnärer som arbetar i vitt skilda tekniker.

Idén utgår från den befintliga miljön med sin rika växtlighet, dess fåglar och insekter, vattnet och båtlivet. Men miljön omgärdas av den myllrande, bullrande storstaden och idyllen är ibland skenbar. Alla som uppsöker parken är inte uppfyllda av inre frid, alla sitter inte ovanpå filten för att avnjuta sin medhavda picknick, det finns många här som ligger under filten för att de saknar såväl picknickmat som en säng i ett hem att sova i.

Projektledare: Annica Einarson och Anna Stina Erlandsson

Stiftelsen Inuti har inspirerats av vårt projekt och under senare år haft flera FILT-utställningar, se länk.

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien