visual artist

Kulturverkstan

KULTURVERKSTAN I NORDUPPLAND – ett projekt kring konst och filosofi i Österbybruk 2004, initierat av och under ledning av konstnären Anna Stina Erlandsson.

Projektet KULTURVERKSTAN I NORDUPPLAND ägde rum i Österbybruk under en termin. Här ville jag lyfta fram konst och filosofi som en väg för unga från en mycket kulturovan miljö att börja reflektera över sig själva som kreativa subjekt: både praktiskt konstnärligt och genom ökad självkunskap, för att därifrån belysa sin vidare roll i samhället och känna ökad delaktighet. Det konkreta estetiska resultatet var inte primärt, utan snarare processen, samtalen, det kreativa arbetet. Kulturverkstan skedde i ett växelspel mellan praktiskt skapande och organiserade samtal kring grundläggande existentiella frågeställningar tillsammans med två konstnärer och en filosof

Ur projektbeskrivningen:

Österbybruk har många bil-verkstäder men inte en enda kultur-verkstad. Det är nu hög tid att ändra på detta förhållande! KULTURVERKSTAN vill i ett dynamiskt växelspel mellan kreativt skapande och organiserade samtal, bidra till meningsfull verksamhet för barn och ungdomar, uppmuntra den egna kreativiteten och stärka självkänslan hos deltagarna. KULTURVERKSTAN vill göra gällande att konst och filosofi för barn och ungdomar är en bra väg för att integreras i samhället – ett sätt att förstå och känna sig delaktiga i utvecklingen.

Handledare för Kulturverkstan var konstnärerna Johanna Lundin och Anna Stina Erlandsson samt filosofen Nicholas Smith.

Deltagarna var ett tjugotal ungdomar mellan 13 och 18 år.

Samarbetspartners: Östhammars kommun, ABF Östhammar, KonstnärsCentrum Öst.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien