visual artist

Långbåge

LÅNGBÅGE – en workshop kring att träffa sig själv

En FRILUFTSDAG, ett MÖTE mellan oss konstnärer och anställda. Ett möte ute i landskapet; på ett vackert fält i Upplands-Bro. En alternativ friluftsdag med filosofi och långbåge. Ett möte där vi gemensamt orienterar oss såväl i det fysiska landskapet/ fältet som i det psykosociala fältet. Under denna friluftsdag kommer såväl filosofi som långbåge in. Varför vi vill ha med en övning med långbåge är för att den också anknyter till ett hälsoperspektiv: man träffar nämligen lättast om man är avslappnad och i balans med sig själv. Det är något helt annat än att utöva en sport, en jaktform.

På detta sätt anknyter långbåge-övningen också till det arbete med självporträtt som vi i FLECT- genomför tillsammans med de anställda vi möter. Genom bågskyttet erhåller man inre verktyg som man kan ha stor nytta av i dagens stressade samhälle. Genom bågskytte ökar ens kroppsuppfattning och mentala närvaro. En talande metafor är också att man når målet genom att INTE sikta direkt på detta…

Och sålunda menar han med bågskjutningens ”konst” inte ett sportsmässigt kunnande, som man, företrädesvis genom kroppsövningar, mer eller mindre kan tillägna sig, utan ett kunnande, vars ursprung är att söka i andliga övningar och vars syfte är att träffa i andlig mening; så att lärjungen i grunden siktar på sig själv och därvid kanske uppnår, att han träffar sig själv.
” I bågskjutningens konst” av Eugen Herrigel

Långbåge, om att träffa sig själv. Långbåge, konstprojekt, Upplands-Bro kommun, Anna Stina Erlandsson, yrkesmilitär, förskolepersonal, konst, konstnärer, happening, workshop

Långbåge, om att träffa sig själv. Konstprojekt och workshop under ledning av Anna Stina Erlandsson. Foto: Peter de Rue

Personal från förskolan Klockarängen skjuter långbåge tillsammans med militärer från Livgardet.

Projektledare, initiativtagare: Anna Stina Erlandsson

Projektet ägde rum under Genderblind Workshop i samarbete med konstnären Lena Flodman, och Kungsängens Bågskytteförening.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien