visual artist

The Shining

Konstnärsgruppen FLECT (dåvarande Bro-gruppen), fick 2006 i uppdrag av dåvarande kommunchefen  Stellan Folkesson att arbeta med dokumentation av en flytt som skulle äga rum: All personal skulle flytta från gamla kommunhuset Tibblehuset i Upplands-Bro, en nedsliten byggnad från 70-talet som låg en bit från kommunens centra, in till en nybyggd lokal centralt i Kungsängen. Man skulle dessutom flytta från privata små kontorsrum till ett öppet kontorslandskap.

Vi valde att med humor och allvar fånga upp stämningar och röster inför denna flytt i en multimediakatalog med fotografier, intervjuer, essäer och skräckfilmen THE SHINING (kortfilm 5.13 min), som vi spelade in på Tibblehuset.

Medverkande i filmen är kommunanställda på Tibblehuset. Under arbetstid befann vi oss i korridorer och allmänna utrymmen med vår filmkamera. Vårt arbete med inspelningen blev en interaktion med dem som arbetade i huset. Huvudaktören var en stor boll som vi rullade runt, ibland smet den in t.ex. i någons arbetsrum och gav upphov till oväntade möten. Bortsett från att inspelningen resulterade i en film skapades också tillfällen till spontana och livfulla samtal om vad vi egentligen höll på med, diskussioner om flytten och många upplevde att inspelningarna lyfte stämningen i huset.

Om FLECT:

FLECT är ett alternativ till de åtgärder som erbjuds personal för att möta upp svårigheter i samband med exempelvis omstruktureringar av arbetsplatser. I dag präglas samhälle och näringsliv av förändring och utveckling. Det är nödvändiga processer i en expansiv globaliserad marknad. Dessa förändringar (arbetsgrupper omorganiseras, arbetsplatser omlokaliseras mm) påverkar den enskilda individen. Ofrivillig förändring och utveckling kan orsaka stress och anpassningssvårigheter. Detta kan i sin tur leda till att motivation, kreativitet och inneboende potential inte frigörs. FLECT arbetar med konsten som redskap för en bättre arbets- och livsmiljö.

Konst och kultur har en unik förmåga att generera kreativa synergieffekter som ökar välbefinnande och motverkar stress. Förändring och utveckling är nödvändiga delar av konstnärliga och kreativa processer. Genom att medvetet arbeta med dessa processer bidrar FLECT till en revitalisering; till att återuppväcka lust och inspiration i arbetet, till att se förändring och utveckling som nya möjligheter.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien